Święto Chleba i Piernika w Jaworze 29 - 31 sierpnia 2014 r.

2014-03-14 09:11:26, autor: Roksana Lenart1


Symfonia smaku i zapachu - z chlebem i piernikiem w roli głównej

Święto Chleba i Piernika w Jaworze



W ostatni weekend sierpnia br., po dwóch latach przerwy, Jawor powrócił do tradycji organizacji święta chleba, w nowej, rozszerzonej formule. Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków i zapachów świeżo wypieczonego pieczywa oraz aromatycznych pierników, niewątpliwie na długo zapadnie w pamięci uczestników tego wspaniałego wydarzenia, nad którym honorowy patronat objęła Małżonka Prezydenta RP Pani Anna Komorowska.

Święto Chleba i Piernika rozpoczęło się w piątkowe popołudnie, 29 sierpnia. Oficjalne otwarcie poprzedził niezwykle widowiskowy korowód wokół Ratusza, z udziałem Mażoretek z Niepołomic, Miłkowickiej Orkiestry Dętej, jaworskich przedszkolaków, artystów z Berdyczowa, a także burmistrza Jawora Artura Urbańskiego, delegacje miast partnerskich oraz najważniejszych uczestników tego wydarzenia - piekarzy i cukierników, którzy nieśli wspaniałe, zdobione bochny chleba. Następnie, przybyłych gości oraz mieszkańców zgromadzonych pod sceną powitał burmistrz Artur Urbański. W uroczystym rozpoczęciu święta chleba wzięło udział wielu przedstawicieli ważnych instytucji rządowych i samorządowych, m.in. parlamentarzyści RP, na czele z Poseł Elżbietą Witek oraz Senator Dorotą Czudowską, a także Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz, reprezentanci Sejmiku Województwa Dolnośląskiego –Grażyna Malczuk oraz Krzysztof Skóra, Pełnomocnik Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Krzysztof Strynkowski, Dowódca 10. Wrocławskiego Pułku Dowodzenia Pułkownik Zygmunt Malec, Dyrektor Dolnośląskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Kazimierz Huk, Zastępca Dyrektora Agencji Nieruchomości Rolnych we Wrocławiu Sławomir Sprawka, a także reprezentanci jednostek samorządowych, przedsiębiorcy, jak również przedstawiciele miast partnerskich z Berdyczowa na Ukrainie oraz Niepołomic. Zgodnie z zapowiedziami organizatorów, w Święcie Chleba i Piernika wzięło udział gremium najlepszych polskich piekarzy i cukierników, m.in. ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, na czele z Prezesem Stanisławem Butką, Wiceprezesem Lechem Jędryką i Prezesem Honorowym Andrzejem Szydłowskim oraz ze Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP, któremu przewodniczył Prezes Leszek Truskolawski oraz Wiceprezes Stanisław Furtak.
Uroczyste otwarcie imprezy zakończył obyczaj dzielenia się z jaworzanami i przybyłymi gośćmi chlebem ze smalcem.
Ważnym wydarzeniem piątkowych uroczystości było uhonorowanie burmistrza Artura Urbańskiego najwyższym odznaczeniem rzemieślniczym - złotym medalem im. Jana Kilińskiego, za udaną reaktywację święta chleba w Jaworze. Wręczenia medalu dokonał Prezes Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej Zbigniew Ładziński.

W tym czasie stoiska wokół Rynku wypełniły się nie tylko polskim, ale również litewskim, czeskim i cieszącym się niezwykłą popularnością czarnym chlebem ukraińskim. Pieczywa nie zabrakło nawet dla diabetyków i cukrzyków na stoisku z produktami bezglutenowymi i niskobiałkowymi. O wegan i wegetarian zadbało jaworskie stowarzyszenie TAK. Jawor odwiedzili także przedstawiciele Artystycznej Szkoły Rzemiosł z partnerskiego miasta Turnov w Czechach – kowale oraz jubilerzy oraz zaprzyjaźnieni z miastem lokalni rękodzielnicy i rzemieślnicy, którzy prezentowali własne wyroby, niekiedy różnorodne i niepowtarzalne w swojej formie i kształcie, jak biżuterię, rzeźby, naczynia, a także żywność ekologiczną i inne „nieskażone” cywilizacją produkty.

Podczas, gdy jedni prezentowali wypiek „Chleba wiejskiego na zakwasie”, prowadzony w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, w ponad 30-metrowej hali namiotowej, pod okiem doświadczonych piekarzy i cukierników, odbywały się animacje piekarniczo-cukiernicze, czyli wypiek „na żywo”, połączony z degustacją. Swój kunszt prezentowali prawdziwi mistrzowie piekarstwa, jak Kazimierz Rak z Rzeszowa, Barbara Kszyszczak – laureatka tytułu „Piekarza Roku 2011” czy Wiesław Kucia z Lublina. W animacjach brał też udział Krzysztof Kargol ze Złotoryi – laureat „Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz”.

Z kolei Muzeum Regionalne w Jaworze wraz z Panem Marcinem Goetz – piernikarzem z Janowic Wielkich zorganizowali warsztaty piernikarskie, podczas których przedszkolaki budowały z piernika osiedle z marzeń. Starannie ozdobione lukrem piernikowe domki do końca października można podziewać w jaworskim Muzeum. Moc atrakcji zapewniły Stowarzyszenie Kaczawskie oraz Wrzosowa Kraina, które przygotowały wykłady edukacyjne połączone z widowiskowymi wybuchami wulkanów, prowadzonymi przez zespół edukatorów z Sudeckiej Zagrody Edukacyjnej Stowarzyszenia Kaczawskiego. Pracownia ceramiczna z Dobkowa zorganizowała warsztaty lepienia glinianych garnków. Ku uciesze najmłodszych, na płycie Rynku powstało również mini zoo.

Tymczasem, na scenie trwały występy z udziałem m.in. Miłkowickiej Orkiestry Dętej, artystów z zespołu ZORECWIT z Berdyczowa oraz grupy NIEPOPRAWNI, która skutecznie rozgrzała publiczność przez koncertem gwiazdy wieczoru - zespołu AFROMENTAL.
Drugi dzień Święta Chleba i Piernika rozpoczął się Nabożeństwem w Kościele pw. św. Marcina, koncelebrowanym przez Księdza Biskupa Stefana Cichego. We Mszy św. uczestniczyli przedstawiciele władz miasta oraz delegacji oficjalnych z miast partnerskich, a także piekarze i cukiernicy oraz mieszkańcy.

W południe rozegrano II Mistrzostwa Polski Piekarzy i Samorządowców w Bowlingu oraz XI Mistrzostwa Polski Piekarzy w Strzelaniu Sportowym. W sobotę rozstrzygnięto także dwa ważne w branży cukierniczo-piekarniczej konkursy. Laur Pracodawcy Branży Piekarskiej Dolnego Śląska został przyznany Piekarni Familijnej Elżbiety i Witolda Kowalczyka z Krośnic. Wręczenia pucharu dokonał Zbigniew Kołodyński z Okręgowego Inspektoratu Pracy we Wrocławiu. Tytuł ten stanowi znaczące wyróżnienie dla pracodawcy za dbałość o bezpieczne i higieniczne warunki jego pracy. Z kolei zaszczytne miano „Piekarza Roku 2014”, będące uhonorowaniem ciężkiej, wieloletniej pracy w zawodzie piekarza, jednogłośnie przyznano Romanowi Ciążyńskiemu z Gostynia. Świeżo upieczony „Piekarz Roku” pojawił się na scenie w towarzystwie dwóch braci. I tak jak wspólnie z nimi prowadzi rodzinną firmę, tak też wspólnie odebrał z rąk burmistrza Artura Urbańskiego nagrodę, w formie statuetki z chlebem, wykonanej z piaskowca. Panowie Ciążyńscy otrzymali również bon o wartości 3.500 zł, ufundowany przez firmę Polmarkus.

Prawdziwą atrakcją dla uczestników imprezy okazał się konkurs na „Rzeźbę Piekarską”, w którym profesjonalności rywalizowali w dwóch kategoriach – rzeźby małej - do 5 kg oraz dużej – powyżej 5 kg. Pracochłonne dzieła z ciasta chlebowego i piernika publiczność już od piątku mogła podziwiać na stoiskach firmowych, jak również oddawać głosy na swoich faworytów. W niedzielę poznaliśmy laureatów. W kategorii rzeźby dużej zwyciężył ponad 20- kilogramowy „Kościół Pokoju w Jaworze” z ciasta piernikowego, marcepana i czekolady oraz masą kajmakową i powidłami, przygotowany wspólnie przez jaworską piekarnię MARTEX Stanisława Furtaka i Cukiernię Rak & Orłowski z Rzeszowa. W nagrodę twórcy otrzymali od firmy AGART-PRO czek o wartości 4.300 zł. Niespodzianką dla uczestników była możliwość skosztowania tego piernikowego dzieła sztuki. II miejsce zdobyła rzeźba pt. „Muzyka” przygotowana przez Mariana Kurasiaka z Kościana, a III miejsce przyznano „Kwiatom Lata” autorstwa Pawła Ciążyńskiego, która głosami publiczności zasłużyła na miano najpiękniejszej.

W kategorii do 5 kg zwyciężyła rzeźba pt. „Przydrożna kapliczka” również wykonana przez Pawła Ciążyńskiego, który w nagrodę otrzymał od firmy Martin Braun czek o wartości 2.000 zł. II miejsce przyznano Barbarze Krzyszczak za ozdobny chleb pt. „Dożynki w gminie”, a III miejsce - pracownikom Piekarni MARTEX za rzeźbę „Święty Marcin”.

Sobotnie atrakcje sceniczne to występy m.in. zespołów z Turnova - MUSICA FORTUNA oraz Kapeli Siedmiu Muzyków, a także grupy ARS SALTANDI oraz artystów z Berdyczowa. Dla najmłodszych odbył się spektakl, w wykonaniu aktorów z Tatru Rozrywki Trójkąt z Zielonej Góry. Nie brakowało również pokazów tanecznych w wykonaniu K’Dance Studio I&A Kowalscy. Dźwięki polskiego folkloru zapewnił Łemkowski Zespół Pieśni i Tańca Kyczera. Następnie na scenie zagościły Wędrowne Gitary i największe przeboje legendarnych „Czerwonych Gitar”. Sobotni wieczór należał jednak do grupy BLUE CAFE, której koncert zgromadził na płycie Rynku setki osób, mieszkańców i przejezdnych.

Ostatni dzień Świętach Chleba i Piernika upłynął na wspólnym gotowaniu, z udziałem znanego kucharza Karola Okrasy. Mimo kapryśnej pogody, pokaz kulinarny sprawił, że po raz kolejny Rynek zapełnił się po brzegi. Przygotowywane na scenie potrawy - gulasz i bigos zostały ze smakiem skonsumowane przez jaworską publiczność, podobnie jak staropolski żurek, który - jak na miasto chleba, miasto pokoju przystało - serwowany był mieszkańcom przez Karola Okrasę oraz burmistrza Artura Urbańskiego, w misach chlebowych, wypieczonych przez jaworskich piekarzy z firmy MARTEX.

Te niezapomniane wrażenia w ostatni wakacyjny weekend 2014 roku podczas Święta Chleba i Piernika zapewnił
Jawor – Polska Stolica Chleba!


Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć zamieszczonych poniżej.


Honorowy Patronat:



Organizatorzy:
Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor

Współorganizatorzy:





Patroni medialni:



Urząd Miejski w Jaworze - 2014 - www.jawor.pl