Święto Chleba i Piernika w Jaworze 29 - 31 sierpnia 2014 r.

2014-03-14 09:11:26, autor: Roksana Lenart1

Święto Chleba i Piernika
Pod honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Pani Anny Komorowskiej
Jawor, Rynek, 29-31 sierpnia 2014 r.


Podróż do przeszłości

Tradycja piekarnicza w Jaworze sięga prawie 700 lat wstecz, o czym świadczy dokument z 1359 r. wymieniający nazwisko piekarza z Jawora, Jana Hennerie. Piekarze zakładali własne stowarzyszenia, które gwarantowały swym członkom wyłączne prawo produkcji pieczywa w mieście, a przyszłym nabywcom gwarancje jego najwyższej jakości. Każdy piekarz, a w średniowiecznym Jaworze było ich ośmiu, mógł mieć jedną lub kilka ław chlebowych, które zazwyczaj mieściły się w obrębie Rynku.

W 1538 r. król Ferdynand I ustanowił dla miasta wolny targ pieczywem. Wypiek i sprzedaż chleba regulowały specjalne przepisy miejskie, a kto się do nich nie stosował, podlegał surowej karze. Często z piekarzami zrzeszeni w jednym cechu byli ciastkarze i piernikarze. Tak było w Jaworze. Doskonałe pierniki Lorentz Meh’a znane były już w 1556 r., a osiadła w Jaworze w średniowieczu rodzina Lauterbachów wypiekała pierniki znane na całym Śląsku i za granicą. Dziś, całą gamę form piernikarskich, nawet sprzed 350 lat, możemy obejrzeć w jaworskim Muzeum Regionalnym.

Z tradycji i szacunku

Święto Chleba i Piernika wyrosło z tradycji jaworskiej ziemi, z bogato zapisanych kart historii, których materialne ślady w piastowskim Jaworze każdy może zobaczyć, a nawet dotknąć. To kontynuacja dorobku naszych przodków i najwyższy szacunek do chleba, jako najcenniejszego z pokarmów, ale i symbolu chrześcijańskiego. Chlebem się dzielimy, o chleb powszedni się modlimy. Chleb jest symbolem życia, dobrobytu i pomyślności. Traktowany jako dar Boży, darzymy szczególną czcią. To część naszej tożsamości, religii i kultury, nieodłącznie związana z Jaworem, niemalże od zarania jego dziejów.

Święto Chleba i Piernika łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. Promuje i kultywuje staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Polskie pieczywo jest zupełnie wyjątkowe. Jego siła tkwi w smaku, którego próżno szukać gdzie indziej na świecie. Odpowiednia miękkość, właściwa kruchość, przyjemny zapach.
Zaangażowanie i kreatywność piekarzy skutkuje ogromną różnorodnością pieczywa: chleby, rogale, bułki, bagietki, chałki; małe duże, okrągłe, kwadratowe, podłużne, foremkowe; jasne, ciemne, pszenne, żytnie, mieszane, razowe, orkiszowe, z czystego ziarna; z dodatkami i posypkami – dziesiątki form i setki smaków, które można próbować i oglądać. Przyjeżdżając do Jawora już teraz, można nabyć ponad 60 gatunków pieczywa, w tym zupełną nowość - chleb z ostropestem oraz chleb słowiański, mocno zakorzeniony w starej tradycji piekarniczej.

Święto Chleba i Piernika ma również charakter wystawienniczy i rzemieślniczy. Integruje środowisko branżowe, tworzy i buduje pozytywne relacje pomiędzy producentami i konsumentami, ukazuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, wreszcie promuje wiodące na polskim rynku firmy związane z branżą.

Ważne są szczegóły

Po raz kolejny Jawor zamieni się w Polską Stolicą Chleba. Gościć będzie bowiem najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy staną w szranki w konkursach „Rzeźby Piekarskiej” i „Piekarza Roku” . Na stoiskach prezentować będą wspaniałe bochny, wypiekane według starych, zapomnianych często receptur, bochny na prawdziwym zakwasie, tak różne od pieczywa spotykanego w marketach, chleby o wyjątkowym smaku, zapachu i składzie, z dynią, sezamem, czy śliwką. Animacje piekarnicze prowadzone przez mistrzów pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy. Dodatkową atrakcją będzie udział w animacjach piekarniczych zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz” organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Bez wątpienia, piekarze będą solą tej imprezy, bo nie ma takiego drugiego zawodu na świecie, który tak wiele dawałby każdego dnia tak wielu.

Podczas Święta Chleba i Piernika cofniemy się w czasie, kiedy to nad Ziemią Jaworską unosiły się kłęby dymów i pyłów wulkanicznych, a spod ziemi dobiegały głuche odgłosy wstrząsów. W starodawnej wiosce zobaczymy nie tylko życie naszych przodków i pierwsze próby wypieku chleba, ale także wybuch wulkanu! Za sprawą pasjonatów, regionalistów i rzemieślników nasza podróż do przeszłości rozpocznie się przed milionami lat od Ziemi pokrytej stygnącej lawą, przez pierwotne lasy, pierwsze ziemie uprawiane przez człowieka, pierwsze plony, ziarna, ciasto chlebowe i wreszcie wypiek chleba. Tę część jaworskiego święta uzupełnią wykłady poświęcone ziemi Pogórza Kaczawskiego w aspekcie gospodarki rolnej i pozyskiwania plonów odpowiednich dla wypieku chleba.

W Jaworze dla nikogo nie zabraknie chleba i pierników, degustacjom których towarzyszyły będą unoszące się zapachy świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Produkty, które wytworzą piekarze podczas animacji piekarniczych, do swych wyjątkowych dań wykorzysta znany wszystkim Karol Okrasa. Zaprzyjaźnieni z miastem rękodzielnicy i rzemieślnicy prezentować będą swoje piękne wyroby, choćby naczynia lepione z gliny, donice czy rzeźby. Będzie żywność ekologiczna i nieskażone cywilizacją produkty, o których na co dzień możemy tylko pomarzyć. Wspaniałe miody, sery, nalewki, zioła. To tylko przedsmak tego, co będzie można smakować przez te wyjątkowe trzy dni. A zewsząd dochodzić będzie muzyka, dla najmłodszych i starszych, od folkloru, przez country, pop i rock. Wystąpią artyści znani na polskiej scenie, ale i na całym świecie.

Już wkrótce będzie dostępny formularz zgłoszeniowy dla wystawców !

Specjalnie dla piekarzy i cukierników! Rywalizacja i zabawa!

Organizatorzy Święta Chleba i Piernika w Jaworze zapraszają wszystkich piekarzy i cukierników do udziału w konkursach.


KONKURS NA PIEKARZA ROKU

Regulamin konkursu Piekarz Roku

Formularz zgłoszeniowy do konkursu Piekarz Roku


KONKURS NA RZEŹBĘ PIEKARSKĄ

Regulamin Konkursu na Rzeźbę Piekarską

Załącznik nr 1 do Regulaminu konkursu na Rzeźbę Piekarską - Ankieta zgłoszeniowa

Załącznik nr 2 do Regulaminu konkursu na Rzeźbę Piekarską - wzór opisu

Honorowy Patronat:



Organizatorzy:
Gmina Jawor, Rynek 1, 59-400 Jawor

Informacje dla wystawców pod nr: +48 76 870 71 41 (Jaworski Ośrodek Kultury).
Więcej informacji na stronie



Zgłoszenia do konkursu na Rzeźbę Piekarską pod numerem :
Tel.+48 76/8702321 wewn. 34;
Tel.+48 76/8703086
Adres: ul.Klasztorna 6, 59-400 Jawor
Teresa Chołubek-Spyt - Dyrektor Muzeum Regionalnego


Współorganizatorzy:





Patroni medialni:



Urząd Miejski w Jaworze - 2014 - www.jawor.pl